Blog

Pečené chrumkavé mandle

Pečené chrumkavé mandle

Čo chrumkáte počas sviatkov vy? My sme mali pečene mandle a cicerové chrumky. Mandle si jednoducho ošúpete, teda sparené vodou, sa dajú šúpať, potom ich zalejte panenský olejom. Nechajte pár hodín stáť. Potom pečte na papieri na pečenie cca na 170st.45 min. Hotové osoľte a dajte do misy s obrúskom, ktorý popije olej. 


Mandle - jedny z mála orechov, ktoré majú zásaditú povahu, preto sú veľmi cenné v tradičnej indickej medicíne. Podporujú vylučovanie hlienu, tlmia kašeľ, zlepšujú priechodnosť čriev, posilňujú tiež funkciu pľúc a pôsobia proti zápche. Na tento účel sa na noc namočia do vody, potom sa zbavia hnedej šupky a rozmixujú s vodou.

Olivový olej – hlavnou mastnou kyselinou je kyselina olejová, patrí k nenasýteným omega 9 mastným kyselinám. Je menej odolná voči žltnutiu, lepšie znáša vysoké teploty, preto je na varenie veľmi vhodný. V Stredozemí je veľmi populárny ako ľudový prostriedok proti žlčníkovým a obličkovým kameňom. Pomáha pri zápche a znižovaní cholesterolu v krvi, chráni cievy pred povlakom, pretože pomáha zabrániť premene škodlivého cholesterolu na toxickú okysličenú formu. Znižuje tlak, prispieva k regulácii krvného cukru, má silné antioxidačné vlastnosti, externe sa používa pri liečení zápalov, vyrážok a vyvrtnutí končatín. Používajte len panenské, nerafinované oleje.