Blog

Vianočná Kapustnica

Vianočná Kapustnica


Vianočná kapustnica
• 1 hrnček kvasenej kapusty
• olej bio
• 1 údený tempeh
• cibuľa
• ½ sladkej mletej papriky
• 2 strúčiky cesnaku
• 2 bataty
• 1,5 hrnčeka sušených hríbov
• hrsť sušených nakrájaných sliviek
• 1 PL solčanka (sušená zelenina s morskou soľou)
• na dochutenie Tamari sójová omáčka
• soľ
• rastlinná smotana na zjemnenie, napr. ryžová, sójová
Postup
Na oleji speníme posolenú cibuľku, pridáme na kocky nakrájaný tempeh, opražíme do chrumkava. Pridáme papriku, kapustu, opražíme, pridáme huby, ktoré sme dopredu zaliali horúcou vodou a neskôr scedili. Kapustu podlejeme vodou, pridáme lyžicu solčanky, sušené pokrájané slivky a dusíme do mäkka. Bataty ošúpeme, pokrájame a uvaríme v osobitnom hrnci. Potom ich rozmixujeme v troche vody na hustú kašu, ktorú následne pridáme do už mäkkej kapusty. Uvedieme do varu a zjemníme trochou smotany. Odstavíme, dochutíme a podávame. Batáty dajú kapuste sladkú chuť a zahustia ju.
TIP: Ak mávate na Vianoce hríbovú polievku, postup je rovnaký, len vynecháte kapustu a polievku dochutíte umeoctom.

Klobásové guľky:
• 1 údený nastrúhaný tempeh
• ¼ šálky uvarených nasekaných jačmenných krúpok (alebo pohánky)
• ½ lyžičky rasce
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 lyžička mletej sladkej papriky
• štipka tuhej papriky alebo chilli
• štipka čierneho mletého korenia
• 2 lyžice pohánkovej múky
• 1 lyžica ľanových vločiek namočených v 1 dcl vody
• Tamari sójová omáčka, soľ

Všetky ingrediencie zmiešame a pripravíme lepivú hmotu, z ktorej mokrými rukami tvarujeme guľky. Hodíme do vriacej kapustnice, počkáme, kým vyplávajú na povrch a kapustnicu odstavíme. Dobrú chuť!



jačmenne krúpky -pôsobí proti väzivovej slabosti, tvoreniu kŕčových žíl a ochoreniam kĺbov, chráni pred zápalmi kože a šedivením vlasov. Bolo dokázané jeho kladné pôsobenie v ovplyvňovaní vredových a žalúdočných ochorení. V posledných rokoch sa preukazujú tiež pozitívne účinky jačmeňa, a to v jeho zelenej fáze, teda pred úplným dozretím zrna. Jačmeň obsahuje antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky pred kyslíkovými radikálmi. V posledných rokoch sa začína na jačmeň pozerať ako na liečivo.

ľanové semiačka-používajú sa na lekárske účely odjakživa. Pri zápche sa podávajú 1-2 polievkové lyžice neolúpaných semien, ktoré sa vopred nechajú napučať. Zapíjajú sa väčším množstvom vody. Podporuj peristaltiku čriev, liečia celý tráviaci trakt, močové a dýchacie poruchy a ich konzumáciou sa vyhnete skorým vráskam.

kvasená kapusta:- je bomba na imunitu, ale dokáže toho ešte oveľa viac. Stačí si dať každý deň trošku k obedu, hlavne v chladnom a zimnom období a vyhýbate sa mnohým civilizačným ochoreniam.