Blog

Vianočná štóla bez cukru vajec, mlieka, bielej múky

Vianočná štóla bez cukru vajec, mlieka, bielej múky

Vianočná štóla bez cukru vajec, mlieka, bielej múky. Akurát som ju do piekla, fotku som pre istotu spravila hneď. Je výborná.
350 g špaldovej celozrnnej múky
2 lyžice chia napučaných v 20 PL vody
1PL Tamari
250g okary (tvaroh zo sóje)
80g kokosový olej
1 ČL prášok do pečiva bez fosfátov
1 vanilkový struk, alebo bourbon vanilka na hrot noža
nastrúhaná kora z 1/2 citróna
citrónová šťava z polky citróna
1/2 lyžička škorica
5 PL slad
hrsť goji,
hrsť vlašských orechov
hrsť hrozienok
práškový kukuričný slad na posyp
na domáci marcipán: hrsť ošúpaných mandlí, 1 PL slad, 1PL mirin, rozmixovať
na potretie olej, slad a cícerova voda, rozmiešať a potrieť vrch


Najprv si zmiešame suché suroviny s orechami, hrozienkami a goji, pridáme všetky mokré suroviny a vymiesime bochník, ak je lepivý pridáme ešte múku. Domáci marcipán si pripravíme rozmixovaním surovín a vpichávame do štóly napr zdobítkom na tortu.Dierky potom spojíme. Potrieme zmiešanými surovinami na potretie a pečieme vo vyhriatej rúre na 170st. cca 50-60 min. Dobrú chuť!
Hotovú posypeme práškovým sladom.
okara-vzniká pri výrobe sójového mlieka, ide o drť sójových bôbov, ktoré môžu byť pridávané ako vláknina do rôznych výrobkov. Na sladko je výborná do koláčov miesto tvarohu.


chia- sú bohatým zdrojom omega 3 mastných kyselín.Obsahuje slizkú rozpustnú vlákninu, ktorá spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka, čím predlžuje čas na vstrebávanie živín, zvyšuje objem v tenkom čreve a zvyšuje pocit nasýtenia, zvyšujú energiu a pomáhajú pri vyčerpanosti
špalda-Vysoký obsah vlákniny v špalde pomôže predísť žlčovým kameňom , pretože urýchľuje črevnú peristaltiku, viaže cholesterol a žlčové kyseliny. U pacientov po cholecystektómii (po odstránení žlčníka) zníži špalda riziko vzniku karcinómu hrubého čreva.