Blog

Kotlíková kapustnica

Kotlíková kapustnica
• 1 hrnček kvasenej kapusty
• olej bio
• 1/2 údený tempeh
• cibuľa
• ½ mletej údenej papriky
• 2 strúčiky cesnaku
• 2 bataty
• 1,5 hrnčeka sušených hríbov
• 1 PL solčanka (sušená zelenina s morskou soľou)
• na dochutenie Tamari sójová omáčka
• soľ
• nakrájaný seitan špeciál,
spišká zmes valach
Postup
Na oleji si opražíme do chrumkava na kocky nakrájaný tempeh, pridáme cibuľu, opražíme, posypeme paprikou, zmesou korenín valach, cesnak, pridáme kapustu, doložíme huby, ktoré sme dopredu zaliali horúcou vodou a neskôr scedili. Kapustu podlejeme vodou, pridáme lyžicu solčanky a dusíme do mäkka. Bataty ošúpeme, pokrájame a uvaríme v osobitnom hrnci. Potom ich rozmixujeme v troche vody na hustú kašu, ktorú následne pridáme do už mäkkej kapusty. Uvedieme do varu a pridáme nakrájaný seitan. Odstavíme, dochutíme a podávame. Batáty dajú kapuste sladkú chuť a zahustia ju.

Klobásové guľky:
• 1/2 údený nastrúhaný tempeh
• ¼ šálky uvarených nasekaných jačmenných krúpok (alebo pohánky)
• ½ lyžičky rasce
• 2 strúčiky cesnaku
• 1 lyžička mletej údenej papriky
• štipka tuhej papriky alebo chilli
• štipka čierneho mletého korenia
• 2 lyžice pohánkovej múky
• 1 lyžica ľanových vločiek namočených v 1 dcl vody
• Tamari sójová omáčka, soľ

Všetky ingrediencie zmiešame a pripravíme lepivú hmotu, z ktorej mokrými rukami tvarujeme guľky. Hodíme do vriacej kapustnice, počkáme, kým vyplávajú na povrch a kapustnicu odstavíme. Dobrú chuť!

jačmenne krúpky -pôsobí proti väzivovej slabosti, tvoreniu kŕčových žíl a ochoreniam kĺbov, chráni pred zápalmi kože a šedivením vlasov. Bolo dokázané jeho kladné pôsobenie v ovplyvňovaní vredových a žalúdočných ochorení. V posledných rokoch sa preukazujú tiež pozitívne účinky jačmeňa, a to v jeho zelenej fáze, teda pred úplným dozretím zrna. Jačmeň obsahuje antioxidanty, teda látky, ktoré chránia bunky pred kyslíkovými radikálmi. V posledných rokoch sa začína na jačmeň pozerať ako na liečivo.

ľanové semiačka-používajú sa na lekárske účely odjakživa. Pri zápche sa podávajú 1-2 polievkové lyžice neolúpaných semien, ktoré sa vopred nechajú napučať. Zapíjajú sa väčším množstvom vody. Podporuj peristaltiku čriev, liečia celý tráviaci trakt, močové a dýchacie poruchy a ich konzumáciou sa vyhnete skorým vráskam.

kvasená kapusta:- zdroj vit. C a prírodné probiotikum,. Čerpať z jej benefitov môžete každý deň. Stačí si dať každý deň trošku k obedu, hlavne v chladnom období a vyhnete sa mnohým ochoreniam.