Blog

Benefity a nevýhody konzumácie mäsa

Benefity a nevýhody konzumácie mäsa

       Mäso je plnohodnotným zdrojom bielkovín, obsahuje vitamíny skupiny B, minerálne a stopové prvky, napr. selén, železo, zinok. Na druhej strane, môže obsahovať zvyšky antibiotík, stimulujúcich rastových látok, a iných chemikálií. Obsahuje i veľa nasýtených tukov, má sklerotizujúci vplyv na cievy, prekysľujúci efekt, pri svojom metabolizme zaťažuje obličky, pečeň. Telo na jeho trávenie vynaloží veľa vnútornej energie, zanáša hrubé črevo, má hnilobný efekt v spojitosti s inou potravou, ktorá jeho trávenie ešte spomalí. Z energetického hľadiska v sebe nesie extrémne silnú sťahujúcu energiu, ktorá vychyľuje energetickú rovnováhu v tele. V dôsledku častého porušovania rovnováhy v tele sú rôzne ochorenia. Do tela sa teda dostáva veľmi silná, no krátkodobá energia.

       Vedeli ste, že ste to, čo jete? Ako je to teda myslené? Poďme sa na to pozrieť bližšie.

Hovädzie mäso - jeho častá konzumácia v spojitosti s cukrom i alkoholom sa prejavuje agresívnymi sklonmi a chovaním. Sú to vlastnosti, akými disponuje býk.

Bravčové mäso - jeho konzumáciou sa zvyšujú vlastnosti, ktoré majú prasiatka.

Kuracie mäso- stávame sa malichernými, posadlí detailami a riešime nepodstatné veci, máme jednostranný pohľad na svet.

Jahňacie mäso –kľudnejšia energia, ale ufňukaná povaha a komódny prístup k životu.

       Bielkoviny a minerály v mäsa vytvárajú extrémne sťahujúcu energiu smerujúcu dole a do vnútorných častí tela. Tuk a cholesterol sa udržujú na povrchu , alebo v krvnom obehu. Z toho plynú potom choroby s tým súvisiace ako vysoký krvný tlak, kôrnatenie tepien a ciev, srdečné príhody.
Ryba majú iné zloženie a iné väzby pre naše trávenie. Hutné mäso tuniaka a mečúňa spôsobuje agresívne chovanie. Po lososovi, mnoho dobre stravujúcich žien potvrdilo, že sú nervózne. Okrem toho, morské ryby obsahujú veľké množstvo ťažkých kovov, ktoré si ich konzumáciou do tela prinášate.

       Čím teda mäso nahradiť ? Mäso obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie vyrobiť samé, a ani si ich uskladniť do zásoby. Preto sa hovorí, že mäso obsahuje kompletnú bielkovinu, alebo, že je to jediný zdroj kvalitnej bielkoviny, čo samozrejme nie je pravdou, ako si hneď i vysvetlíme. Ak by ste z obsahu pôvodného taniera vyradili mäso a zvyšok si ponechali, povedzme cestovinu s omáčkou, tak, takýmto jedením si zdravie neudržíte. Je potrebné jesť potraviny, ktoré obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Strukoviny a obilniny neobsahujú všetky esenciálne aminokyseliny v jednom zrnku, no každé z nich ich obsahuje veľké množstvo zo svojho druhu. Preto je potrebné na jednom tanieri denne nakombinovať celozrnné obilniny (ryža, ovos, pšeno, pohánka, jačmeň, raž, špalda..), so strukovinami (hrach, fazuľa, cícer, struky..), alebo výrobkami z nich (tempeh, tofu, natto). Keď jeme 1x denne všetky tieto zložky spolu, máme na tanieri všetky esenciálne aminokyseliny bez vedľajších účinkov a nám nebude nič chýbať. Každé jedlo sa doporučuje obohatiť o veľký podiel sezónnej zeleniny. V chladnejšom období pickles alebo dlhodobú kvasenú zeleninu. A zdravie máte na tanieri každý deň.

       Mäso mi akosi prestalo chutiť samo od seba. Som krvná skupina 0,ktorá ,,údajne,, má prísun zdravia práve v ňom. Dnes viem, že je to len nepodložená fáma, ktorá po svete koluje roky. Sama za seba môžem povedať, že neúčinná. Čo tak stravovať sa podľa farby očí? Väčšinu rokov v mladosti som držala diéty, a teda jedla som prevažne mäso so zeleninovými šalátmi. Vždy som schudla to áno, ale začali mi padať vlasy, kvalita nechtov a pleti bola úbohá. Teda štíhla a ten zvyšok som brala ako daň za štíhlu postavu. Neskôr mi mäso samo od seba prestalo chutiť a zo svojho jedálnička som ho vyradila. Keď som bola dieťa pamätám si, že som odmietala mäso, mlieko vajcia, teda všetky živočíšne produkty. Musela som sa ich, pre mňa ako dieťa, neprirodzenej chuti ,naučiť a prijať ju. Veď čo iné mi ostávalo. Buď to zješ, alebo sa nepohneš od stola.

       Skúsme znížiť svoj konzum počas Vianoc. Neprejedajme sa , neplytvajme potravinami. Je to obdobie hojnosti, ktorá sa dá dopriať i iným spôsobom. Čo tak kvantitu zameniť za kvalitu z prírody. Uprednostnite zdravé potraviny vo vyššej kvalite a pokúste sa nahradiť nezdravú tradičnú vianočnú variantu za jej zdravšiu, no nemenej chutnejšiu náhradu. Pohladí to nie len vaše telo , ale i dušu.

       Čo som získala teda tým, že mäso nejem? Okrem zdravia, mám jasnejšiu myseľ, som pokojnejšia a ľahšie čítam odpovede zo životných situácií. Ľahšie sa mi prijíma ich posolstvo, pretože sa mi lepšie napája na svoje vlastne JA, na moju energiu, na môj vnútorný cit. Vegetariánstvo prichádza prirodzene s určitým stupňom uvedomenia. Inak začnete vnímať i iný živočíšny druh a jesť ho, vám príde neprirodzené. Čím teda nahradiť rybu na štedrovečernom stole? Vyprážané je v zime vítané, veď kedy si ho možno dopriať viac než v zime, a tak vyprážaný seitan, tempeh, šampiňón, patizón, obalený napr. v hraške chutí famózne. Ak sa vám žiada po rybej chuti, obaľte tofu v namočenej morskej riase nori, a potom ho obaľte v trojobale. (celozrnná múka, hraška, kukuričná strúhanka). Okrem toho, že s majonézovým šalátom bude chutiť ako ryba, bude nie len ľahko stráviteľná, ale i pre telo výživná.

Tofu- Vyrába sa zrazením sójového mlieka. Konzistenciou pripomína syr. Je výborným zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B, obsahuje izoflavíny, čo sú látky pozitívne pôsobiace na prevenciu osteoporózy a na klimakterické ťažkosti.

Morská riasa Nori- – posilňuje činnosť srdca a tenkého čreva. Vďaka vysokému obsahu chlorofylu má táto riasa výborné preventívne účinky pred nádorovými ochoreniami. Používa sa najmä pri príprave sushi.