Blog

Ako sa vyhnúť neustálemu maškrteniu

Ako sa vyhnúť neustálemu maškrteniu


Sladká chuť je nám prirodzená už od narodenia. Bola to prvá chuť, s ktorou sme sa stretli už v materskom mlieku. Je to teda dominantná chuť počas prvého roka života. Odnaučiť sa jej nedá, pretože je prirodzená. Podporuje naše tráviace orgány – slezinu, podžalúdkovú žľazu, žalúdok, a preto by nám v jedálničku nemala chýbať. Zdroj sladkej chuti je prirodzený v zelenine, obilninách a ovocí. Bohužiaľ naše chuťové poháriky už táto prirodzene sladká chuť neuspokojuje, pretože sme od mala dopovaní jednoduchými cukrami, hlavne bielym cukrom, a teda, čím viac ho prijímame, tým viac ho naše telo vyžaduje. Chová sa teda ako droga. Sladké pečivo, čokolády sušienky atd sú plné cukru, ečiek a stužených tukov. Cukor zaťažuje podžalúdkovú žľazu, slezinu a prispieva k poruchám trávenia i k cukrovke. Nadbytok cukru veľmi prekysľuje organizmus, čo má za následok demineralizáciu kostí a zubov, poruchu minerálovej nerovnováhy, nedostatok vit. B1, premnoženie plesní, ktoré z cukru žijú. Jednoducho povedané cukor nám kradne mienerály z tela.
Kedy teda máme častú chuť na sladké? Pekne si to rozoberme.
• Pri oslabenej slezine a podžalúdkovej žľaze (nadmerný príjem cukru, nesprávne stravovacie návyky)
• Pri nadmernom konzume soli a pečeného
• Nevyvážená strava, konzumácia extrémne energických potravín(energie jin, jang)
Pri nadmernej konzumácii jednoduchých cukrov dochádza k úbytku vlastných minerálov. Naša krv je mierne zásaditá a pri jeho nadmernom príjme potrebuje organizmus vyrovnať kyslosť dodaním vlastných uložených zásaditých minerálov. Čím viac ho skonzumujete tým viac minerálov a vitamínov potrebuje k vyrovnaniu miernej zásaditosti krvi. Pri častej pravidelnej konzumácii dochádza k mnohým zdravotným problémom. Zhoršenie stavu pleti, vlasov, nechtov, nedostatok železa, vitamínu B12 a neskôr i závažnejšie ochorenia. Ak trpíte únavou, migrénami, zahlienením, častými zápalmi, určite je na zváženie príjem jednoduchého cukru obmedziť. Viem, je to ťažké, no pri správnom nadstavení jedálnička, vám chýbať určite nebude, no a bežne môžete sladiť sladmi (ryžový, pšeničný, kukuričný), ktoré sú zložitým sladidlom, a teda sa v tele správajú inak, cukor sa uvoľňuje postupne, neprekysľuje organizmus, teda nespotrebuje vaše minerály, práve naopak, dodá vám ich. Glukóza je našim najväčším zdrojom energie a potrebujem ju počas celého dňa. Jej prísun nám zabezpečí konzumácia celých zŕn, ktoré obsahujú pomalé zložité cukry, ktoré sa vďaka enzýmov rozkladajú postupne. Telo dokáže regulovať rýchlosť ich vstrebania a tým ovplyvňovať hladinu cukru v krvi. Slezina nie je zaťažená a my netrpíme výkyvmi nálad a bolesťami hlavy a nemáme sladké chute.

Je dobre si uvedomiť, že čím viac solíme, jeme mäsa, pečiva, tvrdých syrov, vajec, pečiva, tým viac bude telo stiahnuté a bude potrebovať uvoľniť. Vajcia nás nútia soliť a vysušujú. Skúste zjesť uvarené vajce samotné. Kde sa vám podeli sliny? A takto vysušujú tráviaci trakt i ďalej. Nie každý túži po sladkostiach, niekto potrebuje na uvoľnenie pohár vína, piva, je to však v podstate to isté. Uberte soľ a budete mať menšiu chuť na sladké. Platí to i opačne. Pri nadmernom konzume sladkostí dostanete chuť na údeniny, syry, pečivo atd. Skúste teda soliť menej a upravte prísun sladkostí do zdravšej formy. Chute sa postupne upravia.

Každá potravina, ktorú skonzumujeme, má energiu buď JIN – ochladzujúcu, uvolňujúcu, alebo JANG – zohrievajúcu a sťahujúcu. Na to, aby váš organizmus fungoval, ako by mal, aby ste netrpeli rôznymi civilizačnými ochoreniami a aby vaša energia rástla, mali by ste výrazne obmedziť potraviny, ktoré sú extrémne JIN-ové alebo JANG-ové. Keďže ženy zvyčajne konzumujú veľa sladkostí, ovocia, jogurtov či surovej zeleniny, býva im stále zima. Mávajú studené ruky a nohy, bývajú anemické, mávajú nízky tlak. To všetko je spôsobené extrémne JIN-ovými potravinami – ochladzujúcimi. Na to, aby vyrovnávali tento prebytok JIN, siahajú zvyčajne po extrémne JANG potravinách, ako sú syry či chlebík. Telo vám vždy vyšle signál, či už vo forme prechladnutia, často studených rúk, nôh, alebo vyšle iné signály oslabenia. Naopak muži, ktorí jedia viac mäsa, mastné jedlá, chlieb či vajíčka, telo výrazne prehrievajú a býva im zvyčajne teplo. Majú problémy s vysokým tlakom, rôznymi srdcovo-cievnymi ťažkosťami a ich tvár býva výraznejšie červená. Na to, aby vyrovnali silnú energiu JANG (rezňa), dajú si za obedom extrémny JIN – pivo. Extrémna energia JIN a JANG sa nikdy nezjemní tým, že budete vyhľadávať extrém tej druhej energie. Vždy musíte obmedziť to, čo ten extrém spôsobuje. Príklad – keď žena konzumuje veľa sladkostí a surovej zeleniny (extrémny JIN), nepomôže jej, keď začne konzumovať mäso (extrémne JANG). Musí obmedziť príjem sladkostí. Jedine tak sa priblíži k zóne zdravia. Dlhodobé zdravie závisí od toho, aké potraviny budete konzumovať. Výber je na vás. Viac o jin a jang potravinách v knihe.


Čo teda robiť?
Asi najjednoduchší spôsob je zbaviť sa doma všetkých nezdravých sladkostí. Ono chuť na ne vám len tak nepominie šibnutím čarovného prútika. Na to treba zmeniť pár vecí, no a kým sa výsledok dostaví, zaháňajte chute niečím zdravším. Urobte si pudingy, obilné kaše, uduste si ovocie, sušená slivka v horkej čokoláde, karobe prisladenej sladom je úžasná. Palacinky z obilnín s džemom bez cukru, celozrnné sušienky, oriešky, celozrnné štrúdle, tepelne upravené ovocie so sirupmi atď Možno sa vám zo začiatku budú zdať menej sladké, no po upravení chutí vám už kúpené sladkosti na chuť neprídu. Budete siahať po niečom omnoho zdravšom. V kúpených budete okrem presladenej chuti cítiť i všetky umelé prísady navyše. Ľahko na ne zabudnete. No a veľkú šancu máte i u detí. Ak sú na sladkosti i naučené, jednoducho nastane doma radikálna zmena a všetko nezdravé sa vyhodí. Naša slezina je už sladkej chuti takto naučená. Naše chute na sladké neuspokoja iba obilniny, či sladká chuť zeleniny, ako u Číňanov. Tí naše maškrtenie nepotrebujú, sú naučení stravovať sa od malička inak, a tak ich telu stačí prirodzená sladkosť prvotných potravín. Ak si však na návšteve u nich vypýtate niečo sladké, čo je pre našinca každý deň v jednom koláčiku denne prirodzené, obalí vám napr. ovocie v cestíčku a vypraží. Pri návšteve tejto krajiny sa zamyslíte nad tým, ako sme si vlastne naše telo vychovali.
Kedy slinivku zaťažujeme?
Hlavne neustálym zobaním, z ktorého prijmeme kvantum jedla. Takže si radšej dajte jeden zákusok denne, upravte svoj jedálniček a za pár týždnov sa svojho zlozvyku zbavíte. Uvedomíte si, že to už telo vôbec nežiada.
Téma cukrov, ich spaľovania a trávenia je naozaj obsiahla. Ale o tom zasa niekedy, čo s čím nakombinovať. Možno v skratke- ak sa budete rozhodovať pre pečené plnené buchty a štrúdľou, určite je ľahšie stráviteľná tá štrúdľa. Prečo? Pretože obsahuje menej obilnín. Ktoré v spojitosti s jednoduchým cukrom sú trávené pomalšie a .. ale to zasa niekedy.
Kedy si zákusok dopriať? Najlepší čas na dezert je 1-2 hodinky po obede.