Blog

Domáce orieškové maslo

Domáce orieškové maslo
Suroviny:
1/2 hrnčeka kešu orechov,
3/4 hrnceka vody
1lyžička väčšia slnečnicového lecitínu
trochu kurkumy pre farbu na hrot noža
štipka soli na hrot noža
100g kokosovy olej bez vône
50g slnečnicový olej, alebo olivový, sezamový
obsah 1 tbl probiotikum
Kešu namočiť na 5 hodín, potom zliať a zmixovať aj 3/4 hrnčekom vody, pridať obsah tabletky probiotika, zmixovať a nechať fermentovať 24hod. Potom zliať mlieko,ostane ho kus viac, no vy odoberte 70g. drť a zvyšné mlieko môžete použiť napr do vianočného nepečeného pečiva, nejaké gulky v kokose, alebo kefirové mlieko s ovocím rozmixovať a sladom,alebo vysokopercentnou čokoládou. Deti sa budú tešiť...Pridať do mlieka zvyšné suroviny, rozmixovať a naliať do formy vystlanej papierom na pečenie, dať do mrazničky na hodinu, potom držať v chladničke. Dobrú chuť!
TIP: Mlieko nemusíte fermentovať, maslo vytvoríte i z nefermentovaného mlieka, či smotany,kupenského napríklad, no fermentované je pre telo výživnejšie, prospešnejšie. Maslo sa dá vytvoriť i z mandlí, slnečnicových semienok, kokosu atd, no z kešu je takej neutrálnej chuti, Ostatné budú ochutené o pôvodnú chuť suroviny. Lecitín môže byť slnečnicový a sójový, tekutý, alebo v prášku, spája tekutú zložku s tukovou.Probiotikum kupujte s kmeňom bulgaricius. No a lecitín mám odskúšaný v prášku, no i tekutý je ok, len ho treba dať viac.