Blog

Opitý Izidor na zdravší spôsob

Opitý Izidor na zdravší spôsob

Opitý Izidor na zdravší spôsob - výborný, šťavnatý, stojí za to vysúšať ho. Bez vajec, mlieka, jednoduchého cukru, ak chcete i bez lepku. Snažila som sa ho nahradiť čo najzdravšie. Prevaha chia semienok, ktoré sú zdrojom vlákniny, antioxidantov, bielkovín, minerálov, vápnika, fosforu, draslíka, železa, obsahujú veľké množstvo omega 3 a 6 mastných kyselín a tiež vitamíny B a C. Chia semienka sú tiež zdrojom rastlinných bielkovín.
Vlašské orechy -výživa pre mozog, ochrana srdca, priaznivo pôsobia pri depresii
Kešu orechy - majú pozitívne účinky na naše telo. Aj napriek tomu, že polovicu ich zloženia tvoria tuky, pomáhajú pri chudnutí. Samozrejme všetko s mierou. Zároveň bránia vzniku žlčových kameňov a vedecké štúdie potvrdili, že sú účinným bojovníkom aj proti rakovine zažívacieho traktu. V čas Vianočný si takéto dobroty doprajeme.
piškóta:
6 lyzic chia, 30 lyzic vody 110g múka špaldová celozrnná, alebo pohánkova, 1 lyžica tamari, 300g slad, 200g orechy mlete, 1 kypiaci prasok bio bez fosfatov, 4 lyzice karob, alebo kakao, 220g maslo alsan bio, alebo domáce rastlinné
- na potretie piškóty džem bez cukru
orechová plnka:
300g orechy nasekané, alebo namleté, 100 ml mirin, 0,5 dcl rum, 7-8 lyžíc kukuričný slad- TIP: Ak chcete mať túto vrstvu objemnejšiu. Zovrite si 1/2 hrnčeka vody a v 1/4 hrnčeka si rozpustite arrow, alebo kuzu 1,5 kopcovatú lyžicu. Uvarte do číra ako puding, odstavte a primiešajte do neho orechy s mirinom, a sladom.natrite tak na koláč. Bude sa ľahšie roztierať.
plnka krémová:
500 ml rastlinné mandľové mlieko, 7 PL slad, 1/2 lyžička tamari, alebo vanilkový puding bio(obsahuje kukuričný škrob bio a vanilku len)
7-8 PL kukuričný slad, 2 lyžice kakao, alebo karob, 1 ČL obilninová káva, 250g kešu maslo alebo mandľové maslo

na polevu: 1 vysokopercentná čokoláda, 2 lyžice slad, 2 lyžice kokosová smotana z plechovky- stuhnutá časť

Postup:
Chia semiačka si zalejeme vodou a necháme napučať. Suché suroviny si zmiešame. Maslo roztopíme so sladom. Všetky suroviny zmiešame a homogénne cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme na 150 st. cca 30 min.Vyskúšajte špajdľou. Piškótu necháme vychladnúť. Vychladnutú potrieme džemom a pridáme orechovú plnku, ktorú sme si pripravili zmiešaním všetkých surovín.
Puding si pripravíme klasickým spôsobom. 3/4 mlieka dáme zovrieť so sladom a tamari. Vo zvyšnom rozmiešame puding s karobom a obilninovou kávou. Uvaríme, necháme vychladnúť, do vychladnutého primiešame kešu maslo a potrieme piškótu, na ktorej už je džem a orechová plnka. Necháme v chlade stuhnúť. Nakoniec spojíme čokoládu slad a stuhnutú časť smotany nad parou a polejeme vychladnutý koláč. Znovu necháme stuhnúť. Dobrú chuť!