Blog

Celozrnné pagáčiky - a la škvarkové.

Celozrnné pagáčiky - a la škvarkové.


štartér: 50 g špaldovej celozrnnej múky, 50 g vlažnej vody, 1 PL kvások. Všetko zmiešame a necháme kvasiť prikryté potravinovou fóliou 12 hodín.

Cesto:
600g špaldovej celozrnnej múky, 300g vlažnej vody, vykysnutý štartér, 2 PL olivový olej, 2 ČL soli, 1 lyžica ľanové vločky, namočené v troche vody, 1 menšia nastrúhaná cuketa

Na potretie: 1 lyžica olivový olej a 2 lyžice šťava z konzervy z ľubovoľnej strukoviny, soľ.
na posypanie: lubovoľné semiačka(tekvicové, konopné, ľanové, slnečnicové), rasca
Všetky suroviny zmiešame aj s vykvaseným štartérom(rozkvas). Vypracujeme hrudu cesta, ak treba pridáme múku, podľa savosti. Prikryjeme misou a necháme na linke odpočívať 2-2,5 hod. Podľa toho ako bude rásť.
Potom ho vyvaľkáme a naplníme 1/2 plnky, preložíme ako list, znovu vyvaľkáme a naplníme druhou polovicou plnky a preložíme opačným smerom. Potom z rozvaľkaného vykrajujeme kolieska, ktoré potrieme a posypeme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov cca 20-25 min.

Plnka: 1 údený tempeh, 1 cibuľa, olej, Tamari na ochutenie
Tempeh si nastrúhame na strúhadle, pridáme k cibuľke, opečenej na oleji. Opražíme do chrumkava. dochutíme Tamari. . Ideálne podávať s kvasenou kapustou. Získate znovu plnohodnotný pokrm plný všetkých esenciálnych aminokyselín potrebných pre telo k stavbe vlastnej bielkoviny, ktorú si vytvorí. Dobrú chuť!

špalda-- Zaujímavé je, že obsah lepku v špalde je síce vyšší ako v pšenici, ale ten „špaldový“ sa správa trochu inak. Je rozpustnejší, fragilnejší (krehkejší) a kým sa dostane na váš stôl (po kysnutí a upečení), mnoho gluténových reťazcov je rozštiepených na kúsky. Zatiaľ sa však oficiálne špalda celiatikom konzumovať neodporúča, nakoľko je pravdepodobné, že sa predsa nejaký uchová aj v kompletnom stave. Dobrou správou ale je, pre ľudí alergických či intolerantných na pšenicu, že väčšina špaldu konzumovať môže

žitný kvások- plná dôležitých enzýmov, ktoré napomáhajú tráveniu, dodáva telu esenciálne oleje, minerály, vitamíny. Je bohatým zdrojom aminokyselín. Napomáha látkovej výmene, alkalizuje krv, znižuje cholesterol, zvyšuje imunitu, je dokonalou variantou misa.
tempeh-Uvarené bôby sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne a tá nimi prerastie, čím ich spojí a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby. Táto pleseň zaručuje obsah vitamínu B12, . Vhodný pre športovcov, ale i gurmánov. Je ľahko stráviteľný a využiteľný vo veľkej miere. Na jedálnom lístku by nemal chýbať.