Blog

Steak s cuketovo chrenovou omáčkou a pšenovo ryžovým knedlíkom

 Steak s cuketovo chrenovou omáčkou a pšenovo ryžovým knedlíkom

Takýto vynikajúci obed sme mali včera. Ešte dnes sa mi slinky zbiehajú. Pochutila som si naozaj výdatne(to ja síce vždy ), ale samozrejme bez výčitiek, zasýtená a bez pocitu zobkania, dať si ešte niečo. Pri tejto strave vám chute na nezdravé úplne odídu. Prečo? ako je to možné? Ak si to chcete prečítať do hĺbky a rozumieť tomu, odpoveď nájdete v knihe. Ja vám len poviem, že preto, pretože je organizmus vyživený a nie len nasýtený. Teda v jednej porcii dostane vždy to, čo potrebuje.

Majte krásny deň a určite vyskúšajte.
Steak: 1 tempeh, sojová Tamari omáčka, grilovacie korenie bio(napr.Sannus Via, alebo značka Sonnentor), olivový olej, 1 lyžica kremžska horčica bio bez cukru. Všetko zmiešame a naložíme tempeh a necháme v chladničke min.3 hodiny. Potom grilujeme v rúre, alebo opečieme na panvici pár minút.

Omáčka: olivový olej, 1 cibuľa, tymián,1 cuketa, 2 petržlen, čerstvý chren,( alebo kôpor), ume ocot a tamari na dochutenie.
Na oleji si speníme cibuľku, ktorú posolíme, pridáme nakrájanú cuketu, petržlen, tymián a podlejeme vodou, nie veľa, aby po rozmixovaní bola omáčka krémová. Ak predsa pridáte viac, zahustite s liečivým škrobom kuzu, rozmiešaným v studenej vode(2 lyžice).Dusíme do mäkka. Pridáme nastruhaný chren(cca 1 lyžica,) Potom odstavíme zo zdroja tepla, rozmixujeme, dochutíme ume octom a Tamari. Miesto chrenu je fajn i kôpor, pridať na záver.

Knedlík
1/2 hrnček ryža, 1/2 hrnček pšeno, morska riasa, soľ, 2 hrnčeky vody, petržlenová vňaťka, ľanové vločky(nemusia byť, no sú skvelé, hlavne na prvé vrásky  okrem iného samozrejme)
Ryžu a pšeno, premyjeme, hlavne pšeno, až kým nám cez sitko nejde číra voda, uvarime s morskou riasou wakame a kúskom soli do mäkka. Necháme trochu vychladnúť a mokrými rukami(aby sa nám nelepili o ruky) tvarujeme guľky, ktoré hodíme do vriacej osolenej vody. Po vyplávaní vyberieme. Kto sa bojí, že sa mu rozpadnú pridá trochu pohánkovej múky(no nie je nutná).
Dobrú chuť!

tempeh - Uvarené bôby sú naložené do kultúry ušľachtilej plesne a tá nimi prerastie, čím ich spojí a vytvorí tvrdú konzistenciu bielej farby. Táto pleseň zaručuje obsah vitamínu B12, ktorý je nevyhnutný napríklad pri vegánskej strave. Preto sa v jedlách používa ako chutná náhrada mäsa. Je vysoko cenený pre vysoký obsah ľahko stráviteľných bielkovín, vápnika, fosforu, železa a vitamínu B12, ktorý vzniká vďaka činnosti baktérií. Takisto aj pre vysoký obsah stráviteľných bielkovín bez prítomnosti zaťažujúceho tuku, čím napomáha rastu a obnove tkanív. Vhodný pre športovcov, ale i gurmánov. Je ľahko stráviteľný a využiteľný vo veľkej miere. Na jedálnom lístku by nemal chýbať.

Pšeno - . Pšeno je nesmierne bohaté na množstvo vitamínov (najmä vitamínov skupiny B). Tiež obsahuje aj veľa minerálnych látok, z nich predovšetkým železo a fosfor. Zlepšuje celkovú výdrž a výkon organizmu, podporuje dobitie nášho organizmu novou energiou. Pokiaľ bývate často unavení, máte pocit slabosti, nedostatku sily a energie. Rovnako je pšeno vhodné aj pri problémoch s trávením (najmä pri dehydratácii hrubého čreva, problémoch s citlivým trávením). Je vhodné aj pre celiatikov, nakoľko sa jedná o bezlepkovú potravinu.

Ľanové semienka - Podporuj peristaltiku čriev, liečia celý tráviaci trakt, močové a dýchacie poruchy a ich konzumáciou sa vyhnete skorým vráskam.