Blog

Pickles z cvikle, bielej reďkovky a jablka

Pickles z cvikle, bielej reďkovky a jablka
Pickles - prírodný zdroj probiotík, dôležitých pre črevný mikrobiom a bohatý zdroj vitamínu C

Liečivé účinky pickles:
- pôsobí pozitívne na črevnú mikrofóru
- znižuje krvný tlak
- čistí tráviaci trakt
- ukľudnuje nervový systém
- podporuje tvorbu hormónov
- čistí krv
- priaznivé účinky na pečeň
- podporuje imunitu


1 biela reďkovka
1 jablko
1 cvikľa
1 cibuľa
1 lyžica zázvorovej šťavy( vyžmýkajte nastrúhaný zázvor)
1/2 Čl soľ

Reďkovku, jablko, cvikľu si nastrúhame. Cibuľu nakrájame na mesiačiky. Všetko posolíme a zalejeme zázvorovou šťavou. Necháme cca 20 min. postáť. Všetko pustí šťavu. Ešte všetko dobre postláčame, aby zelenina dobre pustila všetku šťavu a tlačíme do nádoby na pikles, alebo od pohára. Tlačíme do nádoby tak, ako súdkovú kapustu, aby nám šťava vystúpila na Vtýchto dňoch je fajn povrch. Vrch prikryjeme kapustovým listom, no nemusí byť, zaťažíme(zelenina musí byt ponorená a utlačená). uzavrieme.
Dôležité je, aby všetka zelenina bola ponorená, inak začne plesnivieť. Ak sa vám vidí, že má málo šťavy, dolejte vodu zo súdkovej kapusty, no pri tomto recepte to nie je nutné.
Necháme na linke kvasiť 4-6 dní. Po 4 dňoch ochutnájte, či je pickles dosť kyslé. Ak áno, držime ho v chlade.



Vždy ked si k poricii z neho odoberiete, môžete k nemu primiešať i rôzne bylinky z lúky, alebo špenát, rukolu, polniček, atď.

TIP: Ak narýchlo neviete čoho sa najesť, ku kváskovému chlebu si viete rýchlo z pickles vytvoriť nátierku, Recept pridám nabudúce, keď vám pickles vykvasí. :-)
Dobrú chuť!