Blog

Zemiaky

Zemiaky
Prvé zmienky o tejto ľuľkovitej rastline pochádzajú z Peru a Bolívie, teda štátov južnej Ameriky. Juhoamerický Indiáni sa pestovaním zemiakov zaoberali už niekoľko storočí. Teda odborníkmi v pestovaní zemiakov sa stali Inkovia. V 16 storočí prišli do Ánd španielsky kolonizátori a priviezli zemiaky do Európy. V tom storočí boli zemiaky považované za exotickú rastlinu, rovnako ako napr. dnes ananás. Legenda hovorí, že zo všetkých druhov zemiakov jedli indiáni len 2 druhy, no a z tých ,ktoré nekonzumovali, dali i kolonizátorom, aby si z nich odviezli a tým sa im chceli pomstiť. . Spočiatku si Španieli neboli istí touto rastlinou, a tak ju brali len ako okrasnú. Neskôr zistili, že jej plody sa dajú i jesť.

Na SK sa zemiaky objavili pred cca 300 rokmi. Pomohli zahnať hladomor, ktorý kosil celé údolia, kedže sa obilniny neurodili, gazdinky z nich vymýšľali jedlá na rozličné spôsoby na sladko, slano, pečené, varené smažené. Spústa receptov sa zachovala i dodnes a tešia sa veľkej obľube. No pred inváziou zemiakov sa naši predkovia živili inak. Základom jedálnička boli obilniny, strukoviny a zelenina. Ovocie a pokrmy z neho tvorili príjemné spestrenie jedálnička, teda uvoľnenie organizmu v čisto prírodnej podobe.

Naši predkovia počas hladomoru neriešili ani netušili koľko jednoduchého cukru a jemných škrobov, ktoré sú pri jedení veľmi rýchlo premenené na glukózu, obsahujú. Vôbec nemali poňatia o tom, čo máme my dnes. Zemiaky totiž obsahujú toxin alkaloid solanin. Vo svojej podstate zásaditá rastlina, pretože obsahuje veľké množstvo draslíka, no pri následnom trávení prekysľuje telo, kvôli vysokému počtu jemných škrobov, ktoré sa rýchlo menia na glukózu, čo je silne oxidujúce a prekysľuje celé trávenie. Nadbytok cukru v krvi vyplaví inzulín. Samozrejme, že ho vyplaví pri nadbytku cukru trochu viac než je potrebné, a tak keď cukor znovu klesne, klesne nižšie než bol pred konzumom zemiakov. To má za následok chuť na niečo sladké. Zemiaky, presne ako i vajíčka nás nútia soliť. Je to spôsobené veľkým nepomerom minerálov v zemiakoch. To všetko, ale vieme akceptovať, už sme zvyknutí na iné potraviny, ktoré nám toto spôsobujú a tak nie je to nič, čo by sme v dnešnej dobe nevedeli prijať na úkor svojho zdravia.

Horšie je to, že zemiaky obsahujú jedovatú látku solanín, ktorý slúži ako prirodzená ochrana zemiaku v zemi proti škodcom. Zdravé zemiaky ho obsahujú menšie množstvo než zemiaky zelené, alebo naklíčené. Chuť solaninu sa varom a solením stratí, no účinok nezmizne. Častá konzumácia zemiakov vedie k bolestiam a problémom s kĺbmi a reumatizmu. I keď reumatizmus je vždy spojenie viacerých faktorov, jedným z nich je i častá konzumácia zemiakov. Hlavne v reštauráciách a jedenia mimo domova by ste sa ich konzumu mali vyhýbať, pretože nikdy neviete, aký starý zemiak práve jete. Pozor i na zemiaky, ktoré boli zberané ešte pred dozrením, alebo zemiaky zle uskladnené. Koncentrácia solaninu je v nich vysoká. V jarných mesiacoch by sa zemiaky nemali jesť vôbec, nakoľko začínajú klíčiť a koncentrácia solaninu je už v naklíčených zemiakoch ozaj vysoká. Teda, ak to zhrniem, viac soliť, chute na sladké, solanín, prekyslený organizmus. V priemyselnom spracovaní potravín sa zemiakový škrob s obľubou využíva pri výrobe hroznového cukru, ale i do detských výživ a pod. Čítajte teda etikety. Mali by hovoriť pravdu i keď nie vždy je tomu tak, ako sa i mnohokrát potvrdilo.

Vysoko v Andách k jedeniu veľmi na výber toho nie je, a tak zemiaky sú dôležitou zložkou jedálnička obyvateľov. Len tí vedia, čo robia, a tak zemiaky najprv zmrazia na jednej strane kopca, potom sušia na slniečku a takto to párkrát prestriedajú a potom ich nechajú fermentovať v kadiach dlhšiu dobu. Tým si zabezpečia, vhodnú formu konzumácie zemiakov, ale i to, že im zemiaky vydržia ku konzumu, nakoľko ich k životu potrebujú. Fermentovaním dôjde i k harmonizácií minerálov a potom telo neochudobňujú o ostatné minerály. Prplali by sme sa s nimi my tak?

Naučte sa využívať radšej sladké zemiaky. Sú o niečo výživovo výhodnejšie. Majú odporúčanú dennú dávku dôležitého vitamínu A. majú tiež viac vitamínu C, viac vlákniny a menej sacharidov. Síce majú viac jednoduchých cukrov, ako je glukóza, fruktóza alebo sacharóza, ale to môže byť po náročnom tréningu skôr výhodou. Sladké zemiaky boli privezené z Ameriky o 100 rokov skôr ako klasické, boli veľmi cenné , no i cez to ich klasické o pár rokov prevalcovali, napriek tomu, že obsahujú solanín a iné škodlivé látky ako napr. glykoaalkoalkaloidy (SGA) prirodzené toxíny, ktorých úlohou je chrániť rastlinu pred škodcami, a tým môžu konzumentom privodiť zdravotné ťažkosti,..takže so slovenskou zaužívanou klasikou s mierou.

Slnečnica hľuznatá - topinambur pochádza zo Severnej Ameriky, kde ju poznali a využívali Indiáni. V 16. alebo v 17. storočí sa rozšírila do Európy. Je to nenáročná rastlina, ktorá dokáže rásť takmer všade. Dorastá do výšky aj 5 m a kvitne žltými dekoratívnymi kvetmi. Dôležitá je jej podzemná hľuzovitá časť, ktorá pripomína kríženca zemiaku a ďumbiera – topinambur. Výrazný problém pri slnečnici hľuznatej je však jej vysoká invaznosť, teda pri jej pestovaní treba myslieť na miesto, práve, kvôli tomu sa prestala pestovať. Dnes hlási svoj veľký comeback, pre zdravie obsahujú množstvo benefitov. Vitamíny A, B, C, K, železo, fosfor, horčík, zinok a iné. Na rozdiel od zemiakov neobsahuje škrob. Obsahuje však inulín, ktorý je vhodný pre diabetikov, pretože nezvyšuje hladinu cukru v krvi. Pozitívne vplýva na tráviaci systém. Je to skvelá náhrada za klasické zemiaky vo varenej či v inej forme.

Znovu mi nedá podotknúť, že v ľudstvo posledných 300 rokov je inak, než jedlo po dlhé tisícročia, teda jeme iné potraviny, než pre ktoré sme boli stvorení. Zemiakmi to len v tej dobe začalo. Keď budeme jesť akékoľvek bio potraviny , ktoré nám telo nestrávi, tak nám to len ublíži. Je to ako s autom, ktorého pohon bol vyrobený na benzín. Zbytočne budete do neho liať naftu, nepôjde, a ak to urobíte často, pokazí sa. Automechanici budú radi, keď to spravíte často. Opravia ho, majú prácu, a tak je to i s našim zdravím.

Zdá sa vám to všetko prehnané? Nuž kedysi sa hovorilo ,,Čím hlúpejší sedliak, tým väčšie zemiaky“. Ale hovorí sa i zdravý ako repa, Červená repa – cvikla je ozaj pokladom pre naše zdravie. Nik ešte nepoužil súvis zdravý ako zemiak. No a zemiaková medaila tiež nikdy potešiteľnou výhrou nebola. Skôr na plač, ako málo nám k víťazným priečkam chýbalo. Múdrosť našich predkov je nespochybniteľná.