Blog

Pohánková kaša s makom

Pohánková kaša s makom

2  porcie
 
1 hrnček pohánka
2,5 hrnčeky voda
štipka sol
1/2 hrnček mak
2 lyžice kokosový olej
3 lyžice sladenka, alebo kukuričný slad
Rozvar
1 hrnček sušené slivky, soľ, škorica
1lyžica agarové vločky(namiesto sliviek môžete použiť slivkový džem bez cukru)
 
Pohánku si zalejeme vodou a so štipkou soli varíme do mäkka cca 15-20 min. Po uvarení ju nepravidelne rozmixujem tyčovým mixérom. Posypeme makom, kokosovým olejom. na vrch navrstvíme slivkový džem, alebo si pripravíme rozvar. Slivky si zalejeme hrnčekom vody, mierne osolíme, pridáme škoricu a varíme na miernom ohni cca 20 min. Agarové vločky si necháme napučať v troche studenej vody. Potom  ich vlejeme do sliviek, chvíľu povaríme a odstavíme. Znovu nepravidelne rozmixujeme tyčovým mixérom. Osladíme 3 lyžicami sladu a polejem nim kašu s makom. 
Dobrú chuť!
 
Pohánka - ideálne pre toto chladné obdobie, nakoľko pohánka skvele zahrieva organizmus z vnútra, obsahuje rutin(vit. P), ktorý zvyšuje pružnosť ciev a posilňuje ich steny


Agar- posilňuje činnosť žalúdka pečene, pľúc a čriev.  Je to kvalitné zahusťovadlo na výrobu aspikov, džemov, rôsolov a iných dezertov. Má 8 x väčšiu želírovaciu schopnosť   než živočíšna želatína.Je bez chuti vône a kalórií. Osvedčil sa ako  efektívny pomocník pri znižovaní krvného tlaku, redukcii nadváhy a pomáha odstraňovať zápchu. Je prirodzene zásadotvorný. Priaznivo pôsobí pri činnosti žalúdka, čriev, pľúc a pečene. 


Slad -   zložité sladidlo, ktoré sa vstrebáva postupne, a tým je inzulin postupne vylučovaný do krvi, čo ocení i Váš mozog.


 V lete nahradte pohánku ovsenou krupicou, alebo kukuričnou.