Blog

Ako sa stravovať na jar

Ako sa stravovať na jar

Príroda avizuje jar – odhoďte teplé oblečenie a odľahčite i jedálniček

Biologická jar začína už začiatkom marca.  Vzduch začína prehrievať jarné slniečko, zimné oblečenie nás začína ťažiť, nakupujeme nové jarné  a ťahá nás to von – tam naberáme energiu, sviežu jarnú. A čo naša strava? Tá tiež potrebuje zmenu, nový jarný vetrík, ktorý nám udáva smer. Jarné šalátiky, všetko svieže, ľahké, zelené nám robí najlepšie. Teplá zimná strava, ktorá nás zahrievala, nám už nelahodí, zaťažuje nás. Presne tak, ako odkladáme zimné oblečenie, ktoré nás už ťaží a je nám nepotrebné, presne to musíme urobiť i so stravou. Na jar máme obrovskú šancu zbaviť sa všetkého nepotrebného na všetkých úrovniach nášho bytia, pretože s novou jarnou energiou prichádza aj dostatok síl čeliť novým zmenám a výzvam a to neplatí len v strave. Energia jari je zmena. Zmena jedálnička je preto zameraná  na očistu tela a doplnenia potrebných živín, čím získame potrebnú energiu a nezaťažíme tráviaci trakt. Pokiaľ máte zažívacie problémy, pociťujete veľkú únavu, ste zahlienení, tak vám vaše telo udáva ideálne súradnice, aby vás nasmeroval k zmene jedálnička. Chce sa zbaviť odpadových látok, ktoré ste počas predchádzajúceho obdobia nabrali. Chce jednoducho začať jarné upratovanie a vy mu v tom jednoducho môžete pomôcť.


 Čo obmedziť:

·        kalorické, mastné, smažené a pečené jedlá, čím odľahčíme pečeň

·        pečivo, kávu, alkohol, aby sme odľahčili pečeň, (pečivo sťahuje a vysušuje)

·        vyhýbame sa polotovarom, teda chémii, ale i plesniam v potravinách a zaraďujem hlavne prvopotraviny

·         živočíšne produkty a množstvo oleja pri varení obmedzíme (používame hlavne oleje do šalátov s omega 3MK)


Čo uprednostniť:

·        šťavnatú a teplú stravu

·        varené obilniny (cca 50 % obsahu taniera), vhodné obilniny sú pšenica, špalda, žito, ktoré pre svoju zelenomodrú farbu s vyšším obsahom zdravých sacharidov patrí do obdobia jari,

·        varené strukoviny (cca 15% obsahu taniera), zaradíme hlavne všetky druhy  šošovice, cícer, hrach, veľké druhy fazúľ

·        varená zelenina (35% obsahu taniera), hlavne zelenú zeleninu od brokolice, kapusty, kelu až po šalátové listy

·        zelené posýpky porcie ( petržlenová vňať, pažítka, kôpor a iné dostupné vňate)

·        jarná zelenina – reďkovka, vodnica, diakon

·        klíčky – zdroj jarnej energie, enzýmov a vitamínov ( z mungo fazuliek, hrachu, obilnín, reďkoviek..)

·        na dochutenie používame ume ocot, jablčný ocot, teda preferujeme  kyslú chuť,  ktorá nám dopomôže spriechodniť žlčník a uvoľniť pečeň

·        stále, ako počas chladných mesiacov je na tanieri vítaný prírodný zdroj probiotík- pickles, alebo jedlá z kvasenej kapusty

·        divé bylinky dostupné z prírody (žihľava, púpava, sedmokráska, medvedí cesnak, mladé lístky žihľavy, púpavy, žerucha siata..)

·         s pribúdajúcimi slnečnými lúčmi a teplom uprednostňujeme kratšie varenie a varenie v pare


Ideálne je začať každý deň pohárom teplej vody s jablčným octom. Z obilnín sa preferujú   i krúpky,  ktoré v organizme prečisťujú kĺby, zbavujú starých usadenín a vzpružujú celé telo a psychiku a slzovka pre svoje čistiace účinky. Obilniny varíme podľa počasia. Ak je vonku ešte chladno, varíme ich v tlakovom hrnci, ak teplejšie, uprednostníme klasické varenie. Olej používame menej, než v zime. Preferujeme ho viac k dochuteniu šalátov. Živočíšne produkty obmedzíme alebo vyradíme úplne. Pri zmene jedálnička sa  inšpirujte  našimi predkami, ktorí počas tohto obdobia dodržovali podľa kresťanských tradícii pôst a mäso mali na tanieri až na Veľkú noc.

Obmedzíme príjem bielkovín oproti zime a uprednostníme zeleninu..  Strava by nemala byť sťahujúca vo forme pečených pokrmov (chlieb, rožky, žemle), ale ani zachladzujúca ako jogurty či surová letná zelenina. Polievky nezahusťujeme ako v zime. V tomto ročnom období obmedzíme vyprážanie, pretože jar je obdobím aktivity, kedy v prírode všetko klíči, pučí, zelenie sa a my túto energiu zaradíme i do nášho jedálnička napríklad vo forme naklíčených semienok, strukovín a obilnín. Obilniny varíme s morskými riasami, ktoré z nášho tela odvádzajú ťažké kovy. Na ozdobu používame rôzne vňate, ktoré okrem vitamínov prinášajú na tanier i veľmi vitálnu jarnú energiu, ako napr. petržlenová vňať, pažítka, sedmokráska, medvedí cesnak, mladé lístky žihľavy, púpavy, žerucha siata. Vládu jari preberá po zime a jej orgánoch (obličiek a močového mechúra) pečeň a žlčník, ktoré nemajú rady slanú chuť, a tak vylúčime všetky slané pochutiny, ktoré sme v zime pri TV chrumkali. Na jar organizmus preferuje chuť kyslú, ktorá nám pomôže spriechodniť žlčník. Preto je vhodný pickles tak, ako i počas celej zimy.  Teraz máme ideálny čas na odľahčenie pečene a žlčníka. Ako spoznáme, že ich máme oslabené?

Pečeň riadi tok energie a zodpovedá za kvalitu krvi. Slabý tok energie sa prejavuje bolesťou hlavy, silnou menštruáciou, menštruačnými  kŕčmi. Ak slabo, zahmlene vidíte, máte žltý odtieň očného bielka, zlý stav pokožky, ekzém, slabé lámavé nechty, to všetko sú prejavy oslabenej pečene. Žlčník sa prejavuje problémami s trávením, pálením záhy, bolesťami hlavy, bolesťami v kĺboch. S oslabením týchto dvoch orgánov súvisia i vaše emócie (zlosť, hnev). Tieto orgány zaťažuje i tlak z vonku.

Ak ste nespokojný v určitej životnej oblasti a nemáte odvahu na zmenu, s posilnením vášho tela príde i chuť na zmenu vonkajšiu.  Nezabudnite na pohyb, ten vám pomôže rozprúdiť životnú energiu do celého tela. Jar je začiatok nového ročného cyklu. Tak ako si spravíte poriadok vo svojich domácnostiach, urobte si ho na tanieri, s tým príde chuť i do zmien vo svojom živote, na ktoré ste možno predtým nenabrali odvahu.