2 hrste špaldové vlásenky alebo semolinové niťovky
1 PL nesodík (vegeta bez soli)
1 ČL miso pasta
petržlenová vňať
Tamari sojová alebo soľ
Všetku očistenú a nakrájanú zeleninu dáme do vody i s nesodíkom a trochou soli a uvedieme do varu. Ja ju varím v tlakovom hrnci, počkám, kým hrniec natlakuje a potom odstavím zo zdroja a nechám dôjsť kým hrniec nepustí tlak. Takto mám ranný vývar hotový za 20 minút. Hotovú polievku dochutíme lyžičkou miso pasty, tamari, alebo soľou.. AK s miso pastou len začínate, dajte jej ešte menej, na jej chuť si treba zvyknúť.
Rezance uvariť v mierne osolenej vode a pridať do vývaru. Takáto polievka vás zasýti na celé doobedie. Budete sa cítiť príjemne ľahko a bez hladu až do obeda.
Zdravotné prednosti misa sú veľké.
- Povzbudzuje životnú silu, obsahuje totiž veľké množstvo glukózy, ktorá nám dodáva energiu. V zime nás jedlá s misom chránia pred chladom. - Pre správnu látkovú výmenu (je bohaté na minerály). - Pomáha pri narušenom trávení (obsahuje živé enzýmy). - Vyživuje pokožku a krv a tým podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva. - Pomáha pri srdečných a cievnych chorobách, obsahuje kyselinu linolovú a lecitín, čím rozpúšťa v krvi cholesterol. - Ženy po pôrode sa lepšie zotavia, keď konzumujú polievku z misom. Miso okrem toho podporuje tvorbu mlieka. - Miso je tiež dobré pri zmierňovaní následkov silného fajčenia alebo konzumácie alkoholu. - Tiež pomáha ako prevencia proti alergiám a pri tuberkulóze. - Pre dieťa, ktoré sa v noci pomočuje, je vhodná ľahká polievka so sójovou pastou miso. Miso sa používa v prvom rade do polievok, omáčok a nátierok. Pri práci s misom nezabúdajte na potrebnú tepelnú úpravu, ktorá spočíva v prehrievaní – nie však vare misa. Tesne pod bodom varu necháme zohrievať 3-4 minúty. Dávame pozor aby nedochádzalo ku zbytočnému zničeniu cenných fermentov misa varom. Množstvo misa na jednu porciu polievky je najviac ¼ lyžičky.