Blog

Ranný vývar

Ranný vývar

Suroviny:

1 mrkva

1 petržlen

2 stonky zeleru, alebo 1/2 zeler

1 kaleráb

2 hrste špaldové vlásenky alebo semolinové niťovky

1 PL nesodík (vegeta bez soli)

1 ČL miso pasta

petržlenová vňať 

Tamari sojová alebo soľ


Všetku očistenú a nakrájanú zeleninu dáme do vody  i s nesodíkom a trochou soli a uvedieme do varu. Ja ju varím v tlakovom hrnci, počkám, kým hrniec natlakuje a potom odstavím zo zdroja a nechám dôjsť kým hrniec nepustí tlak. Takto mám ranný vývar hotový za 20 minút. Hotovú polievku  dochutíme lyžičkou miso pasty, tamari, alebo soľou.. AK s miso pastou len začínate, dajte jej ešte menej, na jej chuť si treba zvyknúť. 


Rezance uvariť v mierne osolenej vode a pridať do vývaru. Takáto polievka vás zasýti na celé doobedie. Budete sa cítiť príjemne ľahko a bez hladu až do obeda.


Zdravotné prednosti misa sú veľké.


 
- Povzbudzuje životnú silu, obsahuje totiž veľké množstvo glukózy, ktorá nám dodáva energiu. V zime nás jedlá s misom chránia pred chladom.
- Pre správnu látkovú výmenu (je bohaté na minerály).
- Pomáha pri narušenom trávení (obsahuje živé enzýmy).
- Vyživuje pokožku a krv a tým podporuje tvorbu buniek a kožného tkaniva.
- Pomáha pri srdečných a cievnych chorobách, obsahuje kyselinu linolovú a lecitín, čím rozpúšťa v krvi cholesterol.
- Ženy po pôrode sa lepšie zotavia, keď konzumujú polievku z misom. Miso okrem toho podporuje tvorbu mlieka.
- Miso je tiež dobré pri zmierňovaní následkov silného fajčenia alebo konzumácie alkoholu.
- Tiež pomáha ako prevencia proti alergiám a pri tuberkulóze.
- Pre dieťa, ktoré sa v noci pomočuje, je vhodná ľahká polievka so sójovou pastou miso.
Miso sa používa v prvom rade do polievok, omáčok a nátierok. Pri práci s misom nezabúdajte na potrebnú tepelnú úpravu, ktorá spočíva v prehrievaní – nie však vare misa. Tesne pod bodom varu necháme zohrievať 3-4 minúty. Dávame pozor aby nedochádzalo ku zbytočnému zničeniu cenných fermentov misa varom. Množstvo misa na jednu porciu polievky je najviac ¼ lyžičky.