Blog

Jarný šalát zo pšena s cícerom

Jarný šalát zo pšena s cícerom



1 hrnček uvarené pšeno(uvarené s morskou riasou a korením paellla a rizoto)
1/2 hrnčeka uvarený cícer
olej
1 cibula
1 červená cibuľa

1 stonka zeler
hrsť sušené paradajky v oleji
hrsť nakrájanej žihľavy
hrsť jarné hríbiky - smrže, popr. dajte hnedé šampiňóny
1/2 ČL rasca
1/2 4 druhy korenia
1 hrnček postrúhaná cuketa
na posyp sezam čierny, sezam svetlý..
na posyp jarné byliny(púpavové listy, kozia noha, hviezdnica, kvety fialky- fialová voňavá, sedmokráska..)

tamari, popr. soľ


Na oleji si speníme jednu mierne osolenú cibuľku, pridáme hríbiky, zeler, rascu, korenie, opražíme, pridáme nastrúhanú cuketu,pražíme až do odparenia vody, pridáme žihľavu, keď je sparená, odstavíme, aby sme zachovali čo najviac vitamínov. Prisypeme varený cícer, sušené paradajky nakráané a červenú nakrájanú cibuľku, dochutíme tamari a premiešame s vareným pšenom.

Posypeme sezamom a bylinkami.

Dobrú chuť!


Dnes zameriam pozornosť na zdravotné účinky jarných byliniek, ktoré sú všade okolo nás, a o ktorých článok i recepty nájdete i v májovom Balanse.

Púpava lekárska - je obdarená liečivým talentom, napriek tomu ju ľudia berú ako bezvýznamnú a ozdobnú bylinu jari. No ona je liečivá celá, od koreňa až po kvety. Môžeme ju zbierať po celý rok. Je bohatá na vit. C a D a to v mimoriadne vysokej dávke. V jeseň je bohatá na železo a inulin. Obsahuje i draslík, flavoniody, kumariny, byopolymery...Ideálna pre žlčník, pečen a detoxikáciu organizmu- nenadarmo ju príroda ponúka práve na jar vo svojej kráse. Horčiny v nej sú dôležité pre správne fungovanie obličiek, žalúdku, čriev, pečene a podžalúdkovej žľazi.

Hvieznica - čo to je? je všade...krásny hustý koberček, kvitne bielymi kvetmi. chutí ako mladé kukuričky sladučko, moje deti ho chrúmu ako cukríky, keď im ho donesiem. Je bohatý na stopové prvky a minerály (vápnik draslík, horčík, selén železo). Vitamíny A a D, B1,2,3, nemusíte prijímať tabletkovou formou, je i tak len 10% účinná, najviac sa vám vstrebajú vitamíny zo stravy a príroda vám ponúka všetko, čo je do tela dôležité dostať. Má očistný a posiľňujúci a protizápalový účinok, ideálny na jar na podporu pečene, keď je oslabená a potrebuje dopomôcť, nie zaťažiť.Zápal močového mechúra, reuma, očné zápaly, to všetko zmierňuje a orgány posilňuje. Nájdete ho v prírode počas celého roka.

Kozia noha- chutí ako petržlenová vňaťka, ja ju žujem tiež veľmi rada. Sv. Hildegarda túto bylinu povznášala nad ostatné svojou životaschopnosťou. Keď som ju po prvýkrát hľadala, zamerala som sa na lúky, no nenašla som ju, a keď som to vzdala, našla som ju v záhrade, jednu časť záhrady zdobila ako koberec. Spoznáte ju podľa farebnej ružovo fialovej nožičky a po vytrhnutí ma na spodku kopýtko, listy malinké sú lesklé, staršie už nie. No spoznáte ju veľmi ľahko. Ak máva niekto DNU- je pre ňu ideálna, pretože rozpúšťa kyselinu močovú, samozrejme, až po úprave stravy, lebo ona síce pomôže no vy si organizmus nanovo zanesiete mäsom a cukrom a tak, bude bezbranná, budete pociťovať úľavu, no celkom vyliečiť nedokáže. to je ako keď ochoriete, nasadíte atb, no naďalej robíte to, čo vás chorým spravilo. a tak vám nezaberú ani 3 atb. Odvodňuje a uvoľňuje krče.