Blog

Cícerový paprikáš

Cícerový paprikáš
U nás dnes takto, cícerový paprikáš s obilninou a nesmie chýbať denná dávka pickles, alebo kvasenej kapusty.
Suroviny:
olej
cibuľa
1 ČL mletá paprika
čierne mleté korenie podľa chuti
rastlinná smotana na zjemnenie
1 hrnček namočený cícer
1 bobkový list
1 lyžica škrob(kuzu, arrow, kukuričný bio)
2 hrnčeky voda
na dochutenie ume ocot, tamari, alebo soľ

Na oleji si speníme osolenú cibuľu, pridáme papriku, bobkový list, odcedený prepláchnutý cícer, korenie a podlejeme vodou. varíme do mäkka. V troche studenej vody si rozpustíme škrob, prilejeme do paprikáša a necháme zovrieť, kým šrob nie je číri. Potom zjemníme smotanou, odstavíme a dochutíme ume octom, tamari fermentovanou sojovou, alebo soľou. Podávame s ľubovoľnou obilninou. Ja som zvolila jačmenné krúpky, z ktorých ak ostane budú zajtra knedlíky ku sviečkovej na smotane. Prajem vám dobrú chuť!

Cícer- nazývaný kura z ríše zeleniny, pretože obsahuje veľké množstvo hodnotných bielkovín, rovnako ako chudé mäso.V kombinácií s obilninou získate kompletné esenciálne aminokyseliny. Má výrazné antioxidačné účinky, spomaľuje starnutie, má vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín,ktoré zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii a liečbe srdcovo cievnej sústavy.Množstvo vlákniny zlepšuje činnosť čriev, pôsobí proti zápche a viaže v črevách prebytočný cholesterol. Je vhodný i pre diabetikov vďaka nízkemu GI. čínska ľudová medicína ho odporúča na posilnenie žalúdka, podžalúdkovej žlazy a sleziny.