Blog

Čo ponúka májová príroda, špargľa a jej benefity

Čo ponúka májová príroda, špargľa a jej benefity

Čo ponúka májová príroda?

 

Od marca, kedy nám začala biologická jar sme si tanier zdobili prvými výhonkami divokej zeleniny(kozia noha, medvedí cesnak, žihľava, hviezdnica, sedmokráska, skorocel, púpava..) a naklíčenými obilninami a strukovinami a semienkami zeleniny.

V máji je už príroda v plnom rozkvete, a tak si môžeme pripravovať prvé jarné pochúťky ,ale myslieť i na zimu.(sirupy , vínka, tinktúry. džemy Atd)



Ďalšie jarné potraviny nabité živinami, ktoré môžete v máji zaradiť do svojho jedálnička sú:

-          Špargľa

-          Mangold

-          Špenát

-          Hlávkový šalát

-          Reďkovky

-          Divokú zeleninu

-          Jahody

-          Rebarboru

-          Pažítku

-          Polníček

Dnes sa zameriame hlavne na špargľu.

Možno ste to nevedeli, ale Československo bolo významnou veľmocou vo vyvážaní špargle. Najslávnejšie špargľové plantáže boli v 19 storočí na južnej Morave. Jej sezóna trvá od apríla do júna, vtedy je možné ju dostať v tej najlepšej kvalite. Najsladšia, najchrumkavejšia a najšťavnatejšia je hneď po zbere. Potom jej kvalita postupne klesá, najmä obsah prírodného cukru, ktorý jej dodáva svojskú delikátnu chuť.


Vedeli ste, že jej farba je spôsobená typom jej pestovania?

Či je biela, zelená, alebo fialová, vždy ide o ten istý a samý druh. Biela je mesiac pred zberom prikrytá  tmavou fóliou, alebo  zeminou.

Zelená sa pestuje na svetle a vďaka fotosyntéze získava svoju farbu a výraznejšiu chuť.  Fialová sa pestuje podobným spôsobom ako zelená.

Ako ju pripraviť?


Biela sa musí ošúpať celá. U zelenej sa odkrojí drevnatá  spodná časť  2cm a ošúpe sa tvrdá časť cca do 1/3. Výborná je blanšírovaná, alebo grilovaná, uvarená v polievke. Hlavičky sú najjemnejšie, a preto by sa mala variť po stojačky, hlavičkami hore.

Bohatý obsah

Špargľa je bohatá na aminokyseliny a minerály, ktoré stimulujú enzýmy a odbúravajú alkohol, obsahuje veľké množstvo vitamínu E, ktorý stimuluje pohlavné hormóny. Vitamín B5 a folát napomáha vzrušeniu, a teda pri častej konzumácii pôsobí ako  prírodné afrodiziakum.

Vysoký obsah vitamínov B, C, E, K, minerály ako draslík, vápnik, selén, rutín, z nej robia luxusnú zeleninu, ktorá je i významným antioxidantom.


Pôsobí preventívne proti rakovine, srdcovocievnych ochoreniach, reguluje hladinu cukru v krvi a krvný tlak, znižuje cholesterol a posilňuje obličky, pomáha pri nadúvaní a celkovom trávení.

Receptov ako ju pripraviť je veľa. Teraz je ten najsprávnejší čas, zaradiť ju do svojho jedálnička a využiť všetky benefity, ktoré jej konzumáciou do tela dostanete.