Blog

Špargľová krémová so semienkami

Špargľová krémová so semienkami

  1. Špargľa:
  2. - má veľa živín a málo kalórií
  3.  Špargľa je nízkokalorická zelenina, ktorá je skvelým zdrojom esenciálnych vitamínov a minerálov, najmä kyseliny listovej a vitamínov A, C a K.
  4. - je dobrým zdrojom antioxidantov

  1.  Špargľa je dobrým zdrojom antioxidantov, vrátane vitamínu C, E, flavonoidov apolyfenolov. Antioxidanty bránia hromadeniu škodlivých voľných radikálov v tele a znižujú riziko chronických ochorení.

  1. - zlepšuje zdravie tráviaceho traktu
  2.  Špargľa je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje zdravie tráviaceho traktu, podporuje pravidelnú stolicu a tiež znižuje riziko ochorenia srdca, hypertenzie a diabetu.
  3. - prospieva k zdravému priebehu tehotenstva
  4.  Špargľa je bohatým zdrojom kyseliny listovej (vitamínu B9), ktorá je dôležitá najmä pre správny vývoj plodu počas tehotenstva a znižuje riziko defektov neurálnej trubice u novorodenca.
  5. - pomáha znížiť krvný tlak
  6. Špargľa obsahuje draslík, minerál, ktorý pomáha znižovať krvný tlak. Štúdie na zvieratách navyše naznačujú, že špargľa obsahuje ďalšie účinné látky, ktoré rozťahujú cievy a znižujú tak krvný tlak.
  7. - pôsobí ako prírodné afrodiziakum


krémová šparglová polievka:


olej

1 cibuľa

1 hrnček maslová tekvica

1 zväzok biela špargľa

1 batát

2 stonky zeler

1 ČL nesodík

tamari na dochutenie

semienka ( sezam biely, čierny, tekvicové semienka, ľanové vločky,konopné)

na ozdobu petržlenová vňaťka, ligurček

tekvicový olej


Na oleji si speníme cibuľku mierne osolenú, pridáme nakrájanú zeleninu a ošúpanú šparglu(vrchy odrežšme a uvaríme osobitne(vodou podlejeme polievku). pridáme nesodík, podlejem vyvarom z rannej polievky, alebo vodou a dusíme do mäkka. 

Potom rozmixujeme tyčovým mixérom, dochutíme tamari a podávame s hlavičkami špargle, bylinkami a semienkami, prelejeme tekvicovým olejom.

Dobrú chuť!