Blog

Cviklové karbonátky s hráškovo zeleninovou kašou

Cviklové karbonátky s hráškovo zeleninovou kašou

1 strúhaná cvikla
strúhanka kukuričná
1 lyžica lanových semiačok napučaných v troche vody
1 hrnček pohankova múka,
2 strúčiky cesnak.
3 lyžice tamari,
soľ,
1/2 cuketa nastrúhaná(nemusí byť)
,1lyzicka horčice bez cukru,
1/2lyzicka mletá rasca,
semiačka podľa dostupnosti(tekvicove slnečnicove, konopné, sezam)
Všetky ingrediencie okrém strúhanky si zmiešame, zmes dochutíme. Tvarujeme karbonátky, ktoré kladieme na olejom vymastený papier na pečenie a pečieme v rúre na 180 st. cca 25-30 min.

kaša: 1 hrnček hrachu(žltý, alebo zelený)
2 hrnčeky vody
saturejka 1/2 lyžičky
1/2 hrnčeka tekvice hokaido, alebo maslovú
1/2 mrkvy
olej cibuľa
1/2 lyžička tymián
rastlinné mlieko na riedenie kaše ja som dala ryžové.
ume ocot, tamari sojova fermentovaná na dochutenie

Hrach si dáme variť so saturejkou. Ked je mäkký, odcedíme ho. Na oleji si speníme osolenú cibuľku, pridáme, mrkvu,tymián, neskôr tekvicu, a dusíme do mäkka s troškou vody. Keď je mrkva mäkká pridáme obsah ku hrachu, zriedime mliekom a rozmixujeme. Dochutíme ume octom, cca 1-1,5 lyžice a tamari podľa chutí.
Dobrú chuť!

Hrach - – omladzuje bunky a stimuluje rast svalovej hmoty, bohatý na horčík a nukleové kyseliny s vlákninou, posilňuje nervy , spevňuje vlasy, znižuje cholesterol, zlepšuje zrak, je nápomocný pri zápche. Oba druhy- zelený i žltý majú vysokú výživovú hodnotu, najmä pre vysoký obsah bielkovín.

Pohánka - - Má vysoký obsah vlákniny, významné množstvo vápnika, draslíka, železa a horčíka. Dodáva nám vitamíny skupiny B, vitamín E a vitamín C. Okrem toho obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín. Niekoľko zdravotných výhod pohánky možno pripísať jej úžasnému výživovému profilu. Pohánka pomáha pri ochoreniach žíl, zastavuje krvácanie z ďasien a z nosa, spevňuje väzivové tkanivo, podporuje prekrvenie, stimuluje libido a potenciu, má preventívne účinky pri reumatických ochoreniach a artritíde, posilňuje imunitný systém a reguluje krvný obeh. Pohánka je silno bázická potravina, je teda veľmi vhodná na odkyslenie organizmu. Obsahuje i rutín, ktorý má na náš organizmus blahodarné účinky, najmä na cievy.

Ľanové semiačka - Používajú sa na lekárske účely odjakživa. Pri zápche sa podávajú 1-2 polievkové lyžice neolúpaných semien, ktoré sa vopred nechajú napučať. Zapíjajú sa väčším množstvom vody. Podporuj peristaltiku čriev, liečia celý tráviaci trakt, močové a dýchacie poruchy a ich konzumáciou sa vyhnete skorým vráskam

Cvikla - reguluje krvný obeh, čistí pečeň a obličky. Farbivo betaín podporuje tvorbu pečeňových buniek, lieči ekzémy.
Obsahuje málo kalórií, preto je vhodná aj pri diétach a tiež detoxikuje organizmus.
Obsahuje meď, zinok, jód, kremík a vitamín E. Táto zmes látok sa postará o pevné, krásne nechty a vlasy aj pružnú pokožku. Zregeneruje organizmus a spomalí starnutie.
Vláknina v buľvách podporí pravidelné vyprázdňovanie, čo zbaví organizmus toxických látok, a tak ochráni pred zákernou rakovinou hrubého čreva.
Vláknina tiež zníži vstrebávanie cholesterolu v črevách, čím následne zníži hladinu cholesterolu v krvi.
Znižuje vysoký krvný tlak a pravidelné konzumovanie cvikly zabraňuje kôrnateniu tepien.
Draslík, horčík a vápnik zabránia prekysleniu organizmu. A tieto látky pôsobia aj blahodarne pri dne a pri zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi.