Blog

Šošovicový prívarok s hnedými šampiňónmi a polentou

Šošovicový prívarok s hnedými šampiňónmi a polentou

1 hrnček polenty
2 hrnčeky vody
soľ
1 lyžica lahôdkové droždie

prívarok
2 lyžice olej
1 cibuľa
hrnček zelenej šošovice(môže byť i hnedá)
1 biela reďkovka, alebo 1/2 hrnčeka nastrúhanej tekvice
1/2 lyžička kurkuma
1/2 lyžička mletá rasca
1/2 lyžička tymián
2 lyžice kuzu škrob ,alebo arrow
1 hrnček vody
na dochutenie ume ocot, tamari sojová fermentovaná omáčka

1 hrnček hnedých šampiňónov
1 lyžica olej
1 lyžica slad-( kukuricny, sladenka, ryžový)
1 cibuľa
kusok čierne korenie
2 lyžice Tamari omáčka

Polentu si dopredu zalejem vodou a necháme odmočiť. Potom ju osolíme, môžeme pridať i kúsok masla, ja som dala moje domáce kešu maslo, a lyžicu lahôdkového droždia- (bude chutiť ako po parmezáne).Zamiešame a zakryjeme, necháme zovriet, odstavíme a necháme dôjsť.

Prívarok: Na oleji si speníme osolenú cibuľu, pridáme koreniny, opražime, nastruhany daikon- redkovku, alebo tekvicu, mozete i oboje, prepláchnutú šošovicu , zalejem vodou a dusíme do mäkka cca 15 min. Kuzu si rozpustime v hrnčeku studenej vody, pridáme do šošovice , uvedieme do varu, povaríme chviľu a odstavíme. Dochutíme ume a tamari.

Na oleji si spenime cibulu pokrajanu na mesiaciky, pridame hriby, kus korenia, tamari a opažime do mäkka. pridáme lyžicu sladu, necháme rozpustiť a odstavíme.
Dozdobíme petržlenovou vňaťou, semiačkami a podávame. Dobrú chuť!
Týmto jedlom posilníte:

Kuzu- liečivo na celú tráviacu sústavu
Ume ocot - Podporuje trávenie, neutralizuje kyslé prostredie v organizme, odstraňuje črevné problémy. Je veľmi dobrým riešením pálenia záhy, ktorá je spôsobená nadmernou konzumáciou kyslých potravín

Tamari - . Obsahuje prospešné mikroorganizmy a dôležité aminokyseliny. Výborne podporuje trávenie, neutralizuje extrémne prekyslený organizmus, je vhodným dochucovadlom pre celiatikov.

šošovica- – vitalizuje bunky, bohatá na bielkoviny, vlákninu, železo vápnik, draslík, selén, fosfor zinok, vitamín B1 B2, B6. Pomáha pri ochoreniach obličiek a močových ciest, aktivizuje potenciu a libido. Odborníci na výživu odporúˇčajú konzumovať šošovicu, ak potrebujem znížiť hladinu cholesterolu v krvi, alebo predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam

polenta - je vysoký obsah vitamínov skupiny B, najmä nervového vitamínu tiamínu (B1) – až 150mg na 100g zrno, niacínu (B3), biotínu (B7), kyseliny pantoténovej (B5) a kyseliny listovej (B9). Okrem toho obsahuje hlavne saponíny, flavóny, allantoín a z minerálnych látok sú to predovšetkým vápnik, železo, draslík a selén. Kukurica neobsahuje lepok, pri žltých kukuričných zrnách zaváži vysoký obsah karotenoidov (luteín a zeaxantín). Posilňuje činnosť srdca a nervy, zlepšuje výkonnosť mozgu, posilňuje libido a potenciu, znižuje hladinu cholesterolu, je bezlepková, dodáva živiny pre krásnu pleť a zdravé vlasy.