Blog

Pšenové žemličky s kváskom, fazuľová nátierka a pickles

Pšenové žemličky s kváskom, fazuľová nátierka a pickles

Fazuľová natierka:
1 hrnček uvarenej fazule napr bielej
1 lyžica tahini
1cibuľa
1/2 lyžičky červená mletá paprika
1/2 lyžička mletá rasca
tamari na ochutenie 1 lyžičk
2 strúčiky cesnak
1cm zázvor nastrúhať a vyžmýkať šťavu
1/2 kurkuma
na dohcutenie ume ocot cca 1menšia lyžica
Všetky ingrediencie rozmixujeme v mixéri, okrem cibule, tú si nakrájame, ochutnáme a dochutíme ume, alebo tamari a dáme vychladnúť

Žemličky

2 hrnčeky uvareného pšena so soľou a ľanovým semiačkom
1/2 hrnček pohánkovej celozrnnej múky + 1PL lyžica kvásku+1 dcl vody
1/2 ČL soli
1/2ČL mletej rasce
na posyp semiačka rôzneho druhu

Pripravíme si rozkvas. Hrnček pohánkovej múky si zmiešame s kváskom a teplou vodou, vymiešame a necháme pracovať asi 6 hodín. Môžete kľudne aj večer a ráno piecť bochníčky.
Uvarime si pšeno s ľanovým semiačkom. Pšeno poriadne prepláchneme, aby nebolo horké, varime v osolenej vode v pomere 1: 2,5 asi 25 minút. Necháme ho viac do mäkka. Vymiesime si pšeno s rozkvasom. Ak máte riedke cesto, pridajte ešte trochu pohánkovej múky. Cesto necháme pod fóliou v chladničke niekoľko hodín, môže byť aj z večera do rána popr z rána do večera a večer šupnite do chladničky. Potom ho vyklopte na dosku, ak je riedke, tak primiešajte ešte trochu múky a mokrými rukami tvarujte bochníčky na papier na pečenie. Posypeme semiačkami, nechajte ich ešte pol hodinku podkysnúť a piečieme na 200 stupňov približne 30 minút.
Chutia výborne so strukovinovými nátierkami. Aby bolo jedlo kompletné stačí napariť trochu zeleninky, alebo moje obľúbené pickles, alebo dlhodobo kvasená kyslá kapusta.