Blog

Indický dhal

Indický dhal

 vynikajúce jedlo, ktoré zahreje a posilní organizmus vďaka zahrievacím koreninám a zázvoru. Červenou šošovicou, ktorá je vďačná na prípravu, obohatíte telo o vitamíny skupiny B, železo a vlákninu. Kurkuma - silný antioxidant a má protizápalové účinky, Gram masala- indické liečivé korenie(kardamon, rasca,klinčeky, škorica, koriander, bobkový list, čierne korenie, muškátový kvet), zrýchluje metabolizmus, pozitívne účinky na trávenie, výborný vplyv na psychiku, antibakteriálne účinky , silný antioxidant.
Ume ocot- liečivá potravina na podporu tráviacej sústavy, pri zažívacích problémoch možnosť za lyžicu vypiť, úľava sa dostaví čoskoro)
Tamari- fermentovaná sojová omáčka- antiseptické účinky, podpora trávenia, normalizuje trávenie
zázvor- znižuje cukor v krvi a riziko kardiovaskulárnych ochorení
Potrebujeme:
1 cibuľa
olej
1 hrnček strúhanej maslovej tekvice
1 hrnček červenej prepláchnutej šošovice
1/2 moka lyžičky kurkuma, kari, mletá rasca
1/2 lyžičky gram masala
2-3 cm čerstvý zázvor
2 strúčiky cesnak
štipka čili
kokosova smotana cca 3 lyžice
petržlenová vňať
1 hnček vody
soľ
na dochutenie ume, tamari,

Na oleji si speníme osolenú cibuľku, pridáme hrnček maslovej tekvice, šošovicu, prelisovaný cesnak, koreniny, opražíme a podlejeme vodou a varíme do zmäknutia cca 15 min. Ked je všetko mäkké, zjemníme smotanou, povaríme, odstavime. Šťavu z nastrúhaného zázvoru vyžmýkame do hrnca a dochutíme ume a tamari. Posypeme peržlenovou vňaťou. Podávame s obilninou. V tomto období najvhodnejšia ryža a pšeno. Posilníme hrubé črevo a pľúca, ktoré sú v tomto období oslabené. Dobrú chuť!