Blog

Fazuľky a hríbiky na smotane s jačmennými krúpkami, pickles

Fazuľky a hríbiky na smotane s jačmennými krúpkami, pickles
1 cibuľa
olej
1 hrnček varenej fazulky ak chcete čistiť obličky- azuki
1/2 hrnek hríbiky, šampiňony, dubáčiky, hliva, podľa možnosti
1/2 lyžičky mletá rasca a červená paprika, kúsok tymiánu
2 lyžice rastlinná smotana
1 strúčik cesnak
1 cuketa, alebo batát
ume ocot a tamari na dochutenie

Batát alebo cuketu si uvaríme osobite vo vode, ked zmäkne, rozmixujeme ho v troche vody na hustú kašu, budeme ňou zahusťovať.
Na oleji si speníme osolenú cibuľku, pridáme hríbiky a varenú fazuľku, koreniny, cesnak, opražíme, podlejeme trochou vody cca 1/4 hrnčeka a podusíme. Po zmäknutí zahustíme rozmixovaným batátom, alebo cuketou a zjemníme smotanou. Dochutíme lyžicou ume a trochou tamari. Podávame s uvarenými jačmennými krúpkami, alebo inou obilninou uvarenou s morskou riasou(kombu, wakame, nori, hijiki..). Na tanier odporúčam v zimnom období vždy kúsok kvasenej zeleniny pickles, alebo kyslú kapustu a kúsok čerstvej zeleninky. Čo viac si želať ku kompletnosti liečebného taniera?

azuki- liečivý dar prírody na obličkové choroby
kombu- posilnuje činnost obličiek a hrubeho čreva
hijiki riasa- posilnuje činnosť plúc a hrubého čreva, čiže teraz najvhodnejšia v jeseň
wakame- činnosť pečene a žlčníka
ume ocot- správne fungovanie tráviaceho traktu
tamari- podpora trávenia

Dobrú chuť!