Blog

Kuzu puding

Kuzu puding

Kuzu- vinný ker, ktorý pochádza z Japonska. Škrob z koreňa tohto kra je veľmi silný a získava sa obtiažnym spôsobom, preto je i veľmi vzácny.Čaj z kuzu sa v tradičnej medicíne ďalekého východu používa ako prostriedok uzdravenia mnohých chorôb. Pri prechladnuti, chrípke angíne, zahlienení, črevné problémy, teploty do 38 st. Je ho možné pripraviť na mnoho spôsobov(ako puding, čaj, zahustenie pokrmov miesto múky alebo iného škrobu) V každom prípade po skonzumovaní, prináša rýchlu úľavu. Vhodné najmä pre deti. Osahuje vysokú koncentráciu flavonoidov, ktoré sú zodpovedné za jeho silne liečivý účinok na zažívací a obehový systém.(uvolňuje krče v črevách, znižuje vysoký krvný tlak, uľavuje od chronickej migrény, zmierňuje bolesti v krku, chráni pred srdcovými chorobami, ale i potláčanie chuti na alkohol).
Pri ochabnutí funkcie čriev, alebo pri niektorých iných problémoch sa odporúča pitie čaju z kuzu 1-3x denne.
Na obrázku puding z kuzu s ovocím.Keďže je jeseň, urobíme ho sezónne. V zime je fajn konzumovať ho teplý, v lete naopak studený.
Recept na kuzu puding s dusenými jablkami, hurškami a hrozinkami:
3dcl voda, alebo rastlinné mlieko
3 -4 hrudky kuzu
1 jablko, 1 hruška, 1 lyžica hrozienok, štipka soli, škorica, v prípade málo sladkej chuti 1 lyžica kukuričný slad.
Nakrájané jablko a hrušku mierne osolime, pridáme škoricu, hrozienka a udusíme do mäkka. V studenej vode(mlieku) si rozpustime kuzu a prilejem do už udusenej zmesi,(ochutnáme, ak je vám málo sladká, pridajte slad-zložité sladidlo), alebo jablkový koncentrát) chvíľu povaríme, pridáme 1/2 lyžičky tamari, zamiešame a nalejeme do pohára.ak sa vám zdá zmes príliš hustá( po vychladnutí zhustne ešte), dolejte vodu, mlieko. Ak naopak riedka, pridajte ešte kúsok kuzu, rozpustené vo vode, mlieku. Dobrú chuť!