Blog

Čo jesť v jeseň

Čo jesť v jeseň

Jeseň je obdobím kedy prichádza nachladnutie v podobe nádchy, kašľa,bolesti dutín, teda chrípkové obdobie. Čo teda jesť, aby ste si jeseň nespájali so zahlienením, či únavou? Ako je možné, že máme teplé oblečenie, vykúrené byty, očkovanie proti chrípke a aj tak sa tomuto obdobiu dnešná populácia nevyhne? Aby sme teda pochopili ako vznikajú tieto choroby, potrebujeme vedieť, ako funguje naše telo. Jeseň je ideálna pre očistu hrubého čreva, ktoré aj s pľúcami fungujú párovo, súvisia s emóciou smútku, ktorý v jeseň prichádza do popredia. V prírode začína byť chladno, sychravo a my sa začíname menej hýbať, Pokial sú zanesené, zahlienené, tak v nich vzniká ideálna pôda pre množenie baktérii. Oba sú na jeseň oslabené.Oslabené hrubé črevo- oslabná imunita a zahlienené pľúca- perfektná živná pôda pre baktérie.



Ako sa teda tomuto všetkému vyhnúť? Oba orgány, treba vyčistiť, odhlieniť. Ako? Doprajte svojmu druhému mozgu- črevám, luxusný servis, to , čo si zaslúžia. Dostatok vlákniny, ktorú obsahuje varená zelenina, celozrnné obilniny a strukoviny.Tak ako na jeseň meníme šatník, (krátke trička a kraťasy odložíme a vytiahneme teplejšie oblečenie, ktoré nás zahreje), tak isto musíme zmeniť i stravu, potraviny a jesť tie, s ktorými dostaneme do tela teplo. čo teda odložiť? Všetko , čo nás na jeseň zahlieňuje a ochladzuje (tropické ovocie, mlieko, biela múka, cukor, smoothie, coctail a nadbytok surovej zeleniny), to všetko nás buď ochladzuje, alebo zahlieňuje a to my na jeseň, ked je v prírode chladno, nepotrebujeme. čo nás teda zahrieva a ako telu pomocť? Zaradíme potraviny, ktoré nás zahrejú - obilniny( ryža- šmirgel, pohánka- čím väčšia zima, tým viac pohánky, jačmenné krúpky- odhlieňujú, ovos, pšeno -zahreje ..).Zo zeleniny všetky trvácne, lokálne druhy, ktoré nás zahrejú a doprajú dostatok vlákniny( cibuľa, cvikla, tekvica, kapusta,mrkva, zeler a petržlen,( zahrievacia energia). Nezabúdajte hlavne na kvasenú zeleninu, zdroj prírodných probiotík. Zo strukovín využívame hlavne šošovicu, cícer, hrach a fazule(najlepšie antidepresivum). Ak sa obávate strukovín, že vás budú nadúvať- pokiaľ sú dobre uvarené,( teda bez soli so saturejkou napríklad), tak to určite bude v poriadku, samozrejme až po vyčistení hrubého čreva. To ak je zanesené, kým sa stravou nevyčistí, veru, nadúvanie vám tento fakt potvrdí.

A ako to všetko tepelne upraviť? Viac pečieme, používame tlakový hrniec, ktorý nám teda usporí kopec času a je tu i čas na vyprážanie. Vyprážania sa vôbec nebojte, od neho sa nepriberá, skôr od nevhodných vyprážaných potravín.Dochucujeme pikatným korením, ktoré zahrieva a otvára stiahnuté póry, ktoré sa nám na jeseň a v zime sťahujú a blokujú energiu(cesnak, zázvor, chilli, majoránka, tymián..).Ak sa obzrieme trošku do histórie, tak to môžeme prirovnať k strave našich predkov, jedli, to, čo vypestovali ( trvácnu zeleninu) a mäso mali na jedálničku sporadicky( šetrili organizmus a nezaťažovali ho ťažkou stravou, aby sa telo prečistilo, odľahčili nie len črevá a pľúca.To , že jedálniček bude odľahčený, neznamená, že bude chudobný na živiny, práve naopak. Bude vyživený, minerálmi, vitamínmi, vlákninou, bude nás čistiť a nebude ukladať tuky, ale minerály,z ktorých bude čerpať až do jari. A ako tomu ešte pomôcť? Hýbte sa a dýchajte z hlboka! Dychom sa čistíme viac než potom, stolicou a močom.Odporúčam určite jogu, ktorá rozhýbe vašu stiahnutú energiu. AAA smiech! Ked sa z chuti smejeme, posilňujeme brušné svaly a dýchame a čistíme pľúca.


P.S. Nebojte sa, mňamkať môžete, len trochu inak a verte mi, oveľa výživnejšie a chutnejšie. Postupne sa to naučíte. 
Na obr. Výživná polievka s plnohodnotnou bielkovinou, ,liečivá miso pasta,kel,mungo fazuľky, pohankovy bulgur, oprazene semiačka