Výroba sladu je tu už od staroveku, už v Egypte
a Číne bol používaný prvými pivovarníkmi. Výrobný proces je odštartovaný
máčaním zŕn, ktoré vedie k oživeniu biologických procesov, teda k následnému
klíčeniu. Máčanie trvá 2 dni. Keď je dosiahnutá 4% vlhkosť, zrná sú rozkladané
v halách s určitou teplotou. Niekoľkokrát denne sú obrátené. Po 5-7
dňoch vzniká zelený slad, ktorý putuje na sušenie. Teplota sušenia určuje
vlastnosti, akými sú farba, chuť, vôňa a aktivita enzýmov. Tento proces
zaistí i kúzlo, kedy sa zo zrna plného škrobu stane zrno plné sladkých
jednoduchších sacharidov. Výrobný proces
popísaný vyššie dodáva sladom veľmi špecifické vlastnosti. Dôležitú úlohu tu zohráva výroba z celých zŕn a využitie
enzýmov, ktoré sa prirodzene v klíčiacich obilninách nachádzajú. Zo
sacharidov je najviac zastúpená maltóza – disacharid, zložený z 2 molekúl
glukózy, za ňou nasledujú sacharidy s dlhšími reťazami (viac ako 3
molekuly glukózy), maltotrióza (3 molekuly glukózy) a glukóza, najbežnejší
monosacharid. Fruktóza je zastúpená v malom množstve. Dôležité sú,
samozrejme, minerálne látky (draslík, vápnik, fosfor, horčík) a vitamíny
skupiny B. Tým sa zásadne líši od obilných sirupov, ktoré sa vyrábajú
hydrolýzou - štiepením čistých škrobov
a neobsahujú skoro žiadne vitamíny, teda pri sirupoch ide
o čistý roztok sacharidov. So
sladom konzumujete minerály, vitamíny a bielkoviny.
Vyrobené prírodným spôsobom. Neobsahuje žiadne chemické prísady ani
farbivá. Vyrobené prírodným spôsobom. Neobsahu žiadne chemické prísady ani
farbivá. Jačmenný slad je zdravou náhradou klasického bieleho cukru, ktorý
nestimuluje pankreas, teda šetrí naše telo a je vhodné pre diabetikov.
Neobsahuje chemické látky a jeho konzistencia je podobná medu. Možno ním zladiť
Vaše obľúbené pokrmy a nápoje.
Zloženie: jačmenný
slad, pitná voda
Jačmenný slad- sladenka 890 g
- Výrobca: sunfood
- Kód produktu: sl2
- Dostupnosť: Skladom
-
3.50€
- Cena vo vernostných bodoch: 1